Logo Hyttkraft RGB

Elsa anderssons konditori

Elsa Andersons Konditori har tilldelats diplom från Gastronomiska Akademin, med motiveringen:
”För vidmakthållande med stor charm av svensk konditoritradition.” Diplomet utdelades av Akademins Jan-Öjvind Swahn den 7 februari 1998.

ENJ historisk järnväg

Engelsberg—Norbergs Järnvägshistoriska förening (ENJ) bildades år 1999 med avsikt att återuppliva persontrafiken på den då nedlagda järnvägen Kärrgruvan—Norberg—Snyten (Norbergsbanan). Efter slyröjning och slipersbyte kördes premiärturen i augusti 2003, spåret hade då varit oanvänt i 10 år.

Myrbergsrallyt

Rallyt är öppet för motorcyklar, bilar, lastbiler och bussar i ursprungsutförande 30 år eller äldre. Start och mål vid Myrbergs verkstad på Hembygdsgården Karlberg i Norberg. 

Sala silvergruva

I åtminstone 500 år bröts mineral i Sala Silvergruva. Under merparten av dessa sekler låg betoningen på att utvinna det åtråvärda silvret för Kronans mynt, men här bröts även bly, zink och dolomit, varav det senare bryts än i våra dagar.

Det händer ofta något vid Sala Silvergruva. Det går att boka privata turer, konferenser och gruppevent mm.
Konstmästargården serverar hembakat fika och vällagade luncher.

Ängelsberg

Besök Ängelsberg och ta del av vackra vyer, arkitektritade villor och bevarade industrimiljöer. I det idylliska samhället hittar du populära resmål som världsarvet Engelsbergs bruk, Oljeön samt skulpturpark. I Ängelsberg kan du dessutom äta gott med vacker utsikt över sjön Åmänningen.

Engelbrektsloppet

I över femtio år har mer än hundratusen skidåkare åkt Engelbrektsloppet. Här i Norberg kan du delta i flera olika lopp, såväl sommar som vinter.
Flera av våra skidlopp är även en del av En Svensk Klassiker och seedningsgrundande till Vasaloppet och TjejVasan.

Hembygdsgården Karlberg

På Karlberg finns ett 20-tal hus med olika teman, som till exempel bagarstuga/smedja, sadelmakeri och skomakeri, vagnslider och bergsmansgård, etc. 
På området finns även Myrbergs Verkstad, Nya Lapphyttan och kommunens informationscenter för turister.

Verket/Avesta art

Bruket i Avesta är ett industriar av riksintresse. Det är en ovanligt komplett järnbruksanläggning, även i ett internationellt perspektiv. I Verket finns idag film, ljud och teknologi som på ett lekfullt sätt gör gårdagens verklighet gripbar och besökare får följa järnmalmens väg till järn och stål.  Varje sommar är Verket hem för Avesta Art som samlar svensk och internationell samtidskonst i världsklass.