Logo Hyttkraft RGB

Lite om vår gård

Anders-Matsgården i Bennebo, Karbenning, Norbergs kommun
Anders-Matsgården i Bennebo, Karbenning, Norbergs kommun

Gårdens centrum ligger i Bennebo, i utkanten av Karbenning.

Vår släkt har i många hundra år varit så kallade Bergsmän på Anders-Matsgården i Norbergs Bergslag. De hade andelar i en hytta nedanför vårt boningshus vid Svartån.
 

Bergsmännen i trakten var även delägare i gruvor i Norberg, c:a 1 mil bort där järnmalmen hämtades upp. Bennebo Hytta var i drift fram till 1896 och revs några år senare.

lapphyttan

Vår släkt härstammar även delvis från grannbyn Olsbenning, där vi också äger skog. På vår mark i Olsbenning ligger den s k Gamla Lapphyttan. Det är en av Europas äldsta bevarade industriplatser och var i drift från ca 1100-talet. Den övergavs under Digerdöden på 1300-talet.

Inne i Norberg har man gjort en modern rekonstruktion av Gamla Lapphyttan som originellt nog heter Nya Lapphyttan. Den är också väl värd ett besök. Läs gärna mera på www.nyalapphyttan.se. De olika hyttorna runt om i Bergslagen hade olika märken inslaget i sitt producerade järn, se bilder nedan.

Det gamla hyttmärket för Bennebo har vi idag ”moderniserat” till Hyttkrafts varumärke. Idag håller vi inte på med någon järnproduktion längre, utan vi producerar skog och vattenkraft! 

några hyttbilder

loading...